
蘭
典
Het ontstaan van de website
Deze site is in eerste instantie opgezet om P. A. van de Stadt’s Japans-Nederlandse woordenboek uit 1934 te ontsluiten. Er bestaat weliswaar een Japanse facsimile herdruk (1989) maar niettemin is het woordenboek zelfs in bibliotheken niet altijd vindbaar en zelden uitleenbaar. Maar online kan iedereen het raadplegen.
Voor enige tijd was deze website het enige online Japans-Nederlands woordenboek, maar al jaren is er het Japans-Nederlandse woordenboek van het Waran Jiten project, Universiteit Leuven. Tevens staat alweer enige tijd het Japans-Nederlandse woordenboek van het project in Leiden online. Dat gaat nu ook Nederlands-Japans doen. Zie de website: Nieuw Japans-Nederlands & Nieuw Nederlands-Japans woordenboekproject.
De woordenboeken op deze site
De interface voor de fotografische kopie van Van de Stadt’s woordenboek geeft toegang tot alle 1311 pagina’s in JPEG vorm: [doorzoek JPG].
Een deel van Van de Stadt’s woordenboek is gedigitaliseerd (ongeveer 10%) en staat volledig doorzoeken toe. Het is aangevuld met een kopie van het Waran project en Nederlands-Japanse ingangen: [zoek tekst].
De website 2020 en verder
Momenteel staat verdere digitalisatie van van de Stadt’s woordenboek op een laag pitje. Ik besteed meer tijd aan mijn project Japanse en Chinese karakters. Voor woorden die nog niet zijn gedigitaliseerd is er altijd de JPEG toegang, die prima werkt. Voor recent Japans-Nederlands zijn de projecten in Leuven en Leiden de aangewezen zoekplaatsen (beide projecten tellen tienduizenden ingangen). Wel heb ik op www.jiten.nl de afgelopen jaren wat zeer frequente Nederlands-Japanse ingangen geplaatst (en draai ik ook trouwens ook een kopie van warandict, bron: [Edict-formaat]).
Wat de toekomst betreft, www.jiten.nl blijft P. A. van de Stadt’s Japans-Nederlandse woordenboek hosten, met daarnaast wat eigenzinnige bijdragen die (nog) niet altijd elders te vinden zijn. Zie de pagina laatste toevoegingen voor een overzicht.
Dankbetuiging
Hans Coppens voor informatie over het online woordenboek van de vakgroep in Leuven. Antoon Kruijer voor het digitaliseren van een deel van de y, juridisch advies en morele steun. H. P. van de Stadt en H. A. N. Versluys voor informatie over hun grootvader en steun voor het project. Richard van de Stadt voor het opsporen van voorgenoemde kleinkinderen van P. A. van de Stadt. Oscar Veltink voor informatie over het Leidse woordenboekproject. Paul Wijsman voor het uitlenen van een origineel van het woordenboek.
Gewijzigd: Tue Jan 28 13:37:04 CET 2020